Για τα κρυολογήματα και τη γρίπη
Ένα κρυολόγημα προκαλείται από έναν ιό που επηρεάζει την μύτη, το λαιμό και τις άνω αναπνευστικές οδούς.
Υπάρχουν πάνω από 200 διαφορετικοί ιοί που μπορεί να προκαλέσουν κρυολόγημα. Οι ενήλικες συνήθως έχουν τρία με τέσσερα κρυολογήματα το χρόνο. Τα παιδιά συνήθως έχουν περισσότερα, ιδίως αν βρίσκονται σε τακτική επαφή με άλλα παιδιά μπορούν να εμφανίσουν έως και 12 κρυολογήματα . Ενώ ένα κρυολόγημα μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άθλια , τα περισσότερα περιστατικά θα θεραπευτούν σε μία εβδομάδα.
Τι προκαλεί κρυολόγημα ή γρίπη;
Όταν κάποιος με κρυολόγημα ή γρίπη βήχει ή φταρνίζεται, πετούν μικροσκοπικά σταγονίδια τα οποία μπορεί να περιέχουν τον ιό του κρυολογήματος ή της γρίπης. Αυτά τα μικροσκοπικά σταγονίδια μπορούν να διαδώσουν τον ιό από άτομο σε άτομο.
Ο ιός μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω στενής επαφής, όπως όταν φιλάτε ή κάνετε χειραψία με κάποιον που έχει κρυολόγημα.
Τα κρυολογήματα και η γρίπη είναι πιο συχνά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους μεταξύ τους, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Το κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσει μύτη που τρέχει ή είναι κλειστή, μάτια κόκκινα και υγρά, πονόλαιμο, βήχα, φτάρνισμα και την αίσθηση γενικής κούρασης και αδιαθεσίας.
Τα ασυνήθιστα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία και εμετό, πονοκέφαλο, πρησμένους λεμφαδένες (αδένες), πυρετό και φωνή που ακούγεται βραχνή ή τραχιά.
Με τη γρίπη, τα συμπτώματα επέρχονται πιο γρήγορα και μπορεί να έχετε πυρετό, κόπωση, πονοκέφαλους, μυϊκά άλγη/πόνους, βήχα, ανατριχίλα και την αίσθηση ζέστης και κρύου.
Η γρίπη είναι απίθανο να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες σε υγιείς ανθρώπους.
Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή ασθένεια είναι εκείνα που υποφέρουν από άλλες χρόνιες ασθένειες, έχουν μειωμένη ανοσία (από φάρμακα ή ασθένειες), οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπνευστικά νοσήματα.
Η κακή υγεία και το κάπνισμα τσιγάρων θα κάνουν τις λοιμώξεις πιο πιθανές και μπορεί να κάνουν τα συμπτώματα πιο σοβαρά.
Οικιακή περίθαλψη
Ένας ιός δεν μπορεί να θεραπευτεί με αντιβιοτικά.
Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας θα είναι σε θέση να καταπολεμήσει τον ιό . Βοηθήστε το!
- Ξεκούραση – Να έχετε πολύ ύπνο και ανάπαυση. Να μείνετε σπίτι από την εργασία ή τη μελέτη και μακριά από άλλους, ενώ έχετε κρυολόγημα ή γρίπη.
- Πάρτε απλά αναλγητικά – όπως την παρακεταμόλη, για να συμβάλουν στην ανακούφιση των πονοκέφαλων, των μυϊκών αλγών και πόνων και του πυρετού. Ελέγξτε το πακέτο ή το μπουκάλι για τη σωστή δόση.
- Να διατηρήσετε τα επίπεδα υδάτωσης (πίνετε άφθονα υγρά) – Αυτό θα συμβάλει να παραμείνει ο λαιμός σας υγρός και να αντικατασταθούν τα υγρά πού χάνονται λόγω πυρετού και ιδρώτα. Το άφθονο νερό είναι το καλύτερο, όμως ο χυμός και τα ζαχαρούχα αναψυκτικά κάνει να τα πίνετε σε μικρές ποσότητες. Να αποφεύγετε το τσάι, τον καφέ και το αλκοόλ καθώς θα σας κάνουν πιο αφυδατωμένους.
- Να τρώτε μαλακή τροφή – Αν έχετε πόνο στο λαιμό οι μαλακές τροφές καταπίνονται ευκολότερα. Τρόφιμα σαν την κοτόσουπα μπορεί να βοηθήσουν τον πονόλαιμο και να μειωθεί η βλέννα (κολλώδες υγρό).
- Να πάρετε βιταμίνες – η βιταμίνη C κι η Εχινάτσεα έχουν αποδεδειγμένα οφέλη στη συνδρομή να καταπολεμήσετε το κρυολόγημα. Συζητήστε με το γιατρό σας ή επαγγελματία του τομέα υγείας, πριν δώσετε στο παιδί σας βιταμίνες.
- Χρησιμοποιήστε ρινικές σταγόνες ή σπρέι – Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε μια κλειστή μύτη σε σύντομο χρονικό διάστημα (δύο μέχρι τρεις ημέρες).
- Χρησιμοποιήστε γαργάρες και παστίλιες του βήχα – Αυτές μπορεί να βοηθήσουν να καταπραΰνουν τον πονόλαιμο.
- Μη δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά!!!
Τι να περιμένετε
- Το κρυολόγημά σας είναι πιθανό να διαρκέσει μερικές ημέρες, αλλά μπορεί να διαρκέσει έως και δέκα ημέρες. Ο βήχας μπορεί να κρατήσει για τρεις εβδομάδες.
- Η γρίπη μπορεί να διαρκέσει δέκα με 14 ημέρες.
- Ορισμένες φορές τα κρυολογήματα και η γρίπη μπορεί να προκαλέσουν άσθμα (σε άτομα με άσθμα).
- Ορισμένες φορές, το κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσει βακτηριακή λοίμωξη. Αν συμβεί αυτό,
ίσως χρειαστείτε αντιβιοτικά.
Θα πρέπει να δείτε τον γιατρό σας ή να επιστρέψετε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, αν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε, όταν κάνετε τις συνηθισμένες σας δραστηριότητες.
Παρακάτω θα βρείτε μια σειρά από καθημερινές συνήθειες οι οποίες μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε, ή τουλάχιστον να αρρωστήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερο.
- Να αερίζετε τακτικά το σπίτι σας αλλά και τον χώρο εργασία σας!
- Ανανεώνετε κάθε μέρα τον αέρα. 10’ αρκούν για να απολαμβάνετε μια καθαρή ατμόσφαιρα.
- Φάτε γιαούρτι ή κεφίρ για πρωινό
- Μελέτες έχουν αποδείξει ότι όσοι καταναλώνουν προβιοτικά μέσω συμπληρωμάτων ή μέσω τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν 12% λιγότερες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.
- Να πάρω βιταμίνη C;
Σύμφωνα με μελέτη Πανεπιστημίου όσοι έπαιρναν 500 mg βιταμίνης C μέσω της διατροφή τους καθημερινά για δύο μήνες, είχαν μειωμένο κίνδυνο να αρρωστήσουν σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η επαρκής πρόσληψή της, έως και 2000mg ημερησίως, επηρεάζει την παραγωγή ουσιών όπως οι κυτοκίνες, που εξουδετερώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς.
- Να κοιμάστε αρκετές ώρες κάθε βράδυ!
- Άσκηση, η καλύτερη άμυνα!
Ένα άτομο που γυμνάζεται σε καθημερινή βάση ή 3-4 φορές την εβδομάδα έχει λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσει. Με την άσκηση η άμυνα του οργανισμού ενισχύεται σημαντικά και δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας σε ιώσεις και κρυολογήματα..
- Πλένετε συχνά τα χέρια σας τουλάχιστον για 20΄΄
Κρατήστε τα καθαρά για να αποφύγετε τα μικρόβια.
- Σταματήστε να αγγίζετε συνεχώς το πρόσωπό σας,
μεταδίδοντας τα έτσι όλα κοντά στην κύρια πηγή μετάδοσης, τη στοματική κοιλότητα.
- Περιορίστε ή κόψτε το κάπνισμα γιατί μειώνει την αντίσταση του οργανισμού.
Χειμώνας είναι,
θα περάσει…
Φροντίζω την υγεία μου…