Ενισχύοντας το ανοσοποιητικό.

Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι η καλύτερη άμυνα ενάντια στα παθογόνα.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα, πρέπει να είναι ισχυρό, ώστε να καταπολεμά τα μικρόβια και τους ιούς που «κρύβονται» στον οργανισμό μας. Το να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας τρόφιμα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προάγουμε την υγεία μας.

Δυστυχώς όμως, η σύγχρονη ζωή κάνει δύσκολη την τήρηση ενός προγράμματος σωστής διατροφής, γεγονός που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την υγεία μας. Πάνω από 200 ιοί μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα κρυολογήματος.

Παρακάτω θα δούμε μια λίστα τροφών και κατ’ επέκταση βιταμινών και ιχνοστοιχείων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Ψάρια – Ω3 λιπαρά οξέα

Αυξάνουν τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται μακροφάγα, τα οποία καταπολεμούν τα ενοχλητικά βακτήρια.

Πρωτεΐνη – Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος, ένα ορυκτό, πλούσιο σε κρέατα όπως το συκώτι, το βόειο κρέας και το αρνί, συνεργάζεται με την πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας για να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Εσπεριδοειδή – Βιταμίνη C

Μην παραλείπετε να τρώτε φυλλώδη λαχανικά, πιπεριές και εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Αυτή η βιταμίνη αδρανοποιεί την ισταμίνη, την ουσία που είναι υπεύθυνη για την καταρροή και τη συμφόρηση και βοηθά στη μείωση της φλεγμονής που συνοδεύει τα κρυολογήματα και τους ιούς.

Προτεινόμενη ημερήσια δοσολογία βιταμίνης c, τουλάχιστον 1000mg για προφύλαξη.

Ξηροί καρποί – Βιταμίνη Ε

(Αμύγδαλα – Καρύδια – Ηλιόσποροι)

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, καταπολεμά λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως το κρυολόγημα. Επίσης, αυξάνει τη δράση των αντισωμάτων και ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, όταν είμαστε αγχωμένοι -και ποιος δεν είναι;

Κρεμμύδι και σκόρδο

Τόσο τα σκόρδα, όσο και τα κρεμμύδια, περιέχουν ενώσεις που επιταχύνουν τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Εμποδίζουν τα κρυολογήματα και βοηθούν κατά του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.

Γιαούρτι – Προβιοτικά

Σε μια μακρά μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, οι ενήλικοι που έτρωγαν ¾ του φλιτζανιού γιαούρτι την ημέρα, είχαν 25% λιγότερα κρυολογήματα από εκείνους που δεν έτρωγαν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το γιαούρτι αυξάνει την παραγωγή μιας ουσίας που ονομάζεται ιντερφερόνη γ και η οποία βοηθά στο σταμάτημα της αναπαραγωγής του ιού.

Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να μειώσει τις άμυνές μας. Γι’ αυτό θα πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό και άλλα υγρά κάθε μέρα. Και αν είμαστε ήδη άρρωστοι, το διπλάσιο.

 

«Όχι» στη ζάχαρη και το λίπος

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η διατροφή που είναι πλούσια, τόσο σε ζάχαρη, όσο και σε λίπος, μειώνει τον αριθμό των φυσικών κυττάρων που καταπολεμούν τις ασθένειες.

Ακόμα και μόλις δύο ζαχαρούχα αναψυκτικά την ημέρα, μπορεί να μειώσουν τη δύναμη των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος , κατά 40%.

Εάν δεν έχουμε τη δυνατότητα να τρεφόμαστε καθημερινά με τις αντίστοιχες διατροφικέ ομάδες, καλό είναι να λαμβάνουμε όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία από βιταμινούχα σκευάσματα. Άλλωστε στα πολυβιταμινούχα σκευάσματα υπάρχουν επιπλέον βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που είναι δύσκολο να τα καταναλώσουμε μέσα από τη διατροφή. (σελήνιο, μαγνήσιο, βιταμίνες Β)

 

ΦροντίΖΩ τον οργανισμό σου!

2020-10-27T10:39:52+02:00